Followers

Tuesday, December 28, 2010

living cabin giveaway from [-suziey-] dot com

Comel tak FM kat bawah ni?
Sape nak, sila ke [-suziey-] dot com ya....

Dah alang2 beli peti sejuk baru, kena la ada aksesori FM yang comel2 ditempekkan kat situ kan... Mintak2 la Ummi bertuah dapat salah satu FM di atas...

Besar gak FM-FM ni... Perbandingan dgn kertas size A4

Tarikh Tutup: 11.1.11 @ 11.11pm
Lucky draw: 12.1.11


AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

Tuesday, December 14, 2010

Baby In Black @ White Contest by Mama_Balqis

Haha, jangan marah ya Ummi join kedua2 sekali contest Mama_Balqis ni. Mana tau birthday contest tu tak bertuah, kot2 ada tuah kat sini kan... Kawan2 yang lain, JOM LA JOIN. Masa panjang lagi ni, sehingga 31 Disember 2010 tau!


As mentioned dalam previous entry utk contest Mama_Balqis, Anje lancarkan dua contest sekaligus sebagai acara penutup contest 2010 sempena birthday anak gadis nya, Damia Nurin Balqis yang ke-3 pada 13 Oktober 2010 yang lepas. Kebetulan penaja ramai, so, boleh buat dua contest serentak. Thanks kepada penganjur dan penaja!

Jom kenali penaja2 yang bermurah hati menaja contest ni beserta hadiah2 yang ditaja:

1 botol susu WEEGO worth RM70 ~ Baby

1 Helai Baju & Seluar Untuk Pemenang ~ Baby

3 Helai Baju untuk Pemenang ~ Baby

2 Diaper Bag Untuk Pemenang ~ Baby

Diskaun Frame untuk Pemenang

3 Helai Baju Untuk Ibu Kepada Pemenang ~ Ibu

Cenderhati untuk pemenang ~ Baby

Wall Sticker Untuk Ibu kepada Pemenang ~ Ibu


Special Thanks kepada semua penaja hadiah yang best2

Harap salah satu hadiah ni jadi milik my hero kat bawah ni, hehe....

Anggun Macho dan sopan je berbaju putih duduk tersinyum simpul cenggitu, haha...

ANAS BIN AHMAD ASHRAF
1 TAHUN 8 BULAN
29.03.2009

Ucapan hari lahir Anas buat Kakak Balqis:
Buat kakak Balqis yang lebih pandai posing dari Anas, semoga kakak Balqis terus membesar dengan sihat dan cerdik, jadi anak yang solehah, yang sentiasa mengasihi keluarga dan teman-teman, jadi hamba yang taat pada perintah dan suruhan Allah, jadi umat Rasulullah yang bertaqwa. Semoga kakak Balqis terus maju dalam hidup kakak Balqis dan semoga keluarga kakak Balqis terus dimurahkan rezeki, Amiiiin.......
.
AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

Sunday, December 12, 2010

Birthday Contest by Mama_Balqis

Sempena birthday Damia Nurin Balqis yang ke-3, 13 October 2010 yang lepas (ecewah, cam buat karangan la plak), mama budak comel yang pandai bergaya ni lancarkan dua contest sekaligus. Murah rezeki anje sekeluarga sebab suka memberi kat orang... Aminnnnn....

Kepada puteri kesayangan mama_Balqis ni, aunty dan Anas ucapkan Happy Birthday kakak Balqis! Semoga kakak Balqis membesar menjadi anak yang solehah, yang mendoakan kedua ibu bapamu, yang menjaga kebajikan keluargamu, yang sentiasa taat dgn perintah dan suruhan Allah serta menjadi umat Rasulullah yang bertaqwa, Amin....

Teruja nak join contest Anje sekali lagi (nak join kedua2nya) sebab ramai penaja, dua contest serentak dan penutup contest Anje utk tahun 2010.

Firstly, JOM JOIN Birthday Contest ni.
(sehingga 31 Disember 2010)

2nd contest, next entry ya...

Oleh kerana Anas dah pun 1 tahun 8 bulan, mesti la dia dah ada 1 kali pengalaman ulangtahun kan. Masa tu Ummi takde la buat majlis keraian besar2 pun. Buat majlis kesyukuran dan doa selamat je. Buat lewat sikit dari tarikh birthday dia tu. Buat dekat kampung sebelah Abah, panggil sedara mara & jiran2 je.

Saja la nak bagi Anas merasa potong kek. Bukan die faham sangat pun. Tapi ada la kenangan untuk dia. Masa Ummi kecik2 dulu pun, Nenda Anas selalu wat majlis makan2 rai kawan2 yang lain sempena birthday kami adik beradik.

So, for this contest, inilah kenangan Anas dengan Birthday Cake die

(KATEGORI B)

Kek Coklat Upin & Ipin untuk Anas

ANAS BIN AHMAD ASHRAF
1 TAHUN 8 BULAN
29.03.2009

Jom kenali penaja2 yang bermurah hati menaja contest ni beserta hadiah2 yang ditaja:

1 botol susu WEEGO worth RM70 ~ Baby

1 Helai Baju & Seluar Untuk Pemenang ~ Baby

3 Helai Baju untuk Pemenang ~ Baby

2 Diaper Bag Untuk Pemenang ~ Baby

Diskaun Frame untuk Pemenang

3 Helai Baju Untuk Ibu Kepada Pemenang ~ Ibu

Cenderhati untuk pemenang ~ Baby

Wall Sticker Untuk Ibu kepada Pemenang ~ Ibu


Special Thanks kepada semua penaja hadiah yang best2


AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

Wednesday, December 8, 2010

Salam Ukhwah - Jemari Asmara GiveAway

Ha, berpinau tak mata korang tgk 12 set keronsang ni? Ni hadiah untuk GA ni tau! Best kan? Murah rezeki Jemari Asmara. GA ni dibuat sempena besday anak sulung Zefa yang ke-6 dan juga nak melebarkan ruang kenalan sbb blog nya masih baru. So, JOM LA JOIN GA ni!

Due date: 15 Dec 2010

Jom bersama meramaikan kawan2 Zefa. Sangat gigih buat GA sbb nak cari kenalan. Good effort!


AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

Tuesday, December 7, 2010

GA Teka & Menang Ibu3A

Kali ni nak cuba teka jumlah duit syiling kat blog kakyong plak


Jawapan tekaan Ummi (boleh teka 2 kali):
1. RM 88.59
2. RM 98.59

Kawan2 yang lain, masa panjang lagi...
SELAMAT MENEKA!


AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

Sunday, December 5, 2010

The lucky winners are.....

Sesi mencabut nombor-nombor bertuah oleh Mr.Anas

video

Scroll down untuk tahu apa nombor-nombor yang anak bujang Ummi tu cabut

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
\/

Tahniah ya kepada semua yang bertuah. Yang takde tu jangan sedih2 tau. Ada rezeki lebih, nanti Ummi share lagi. Yang penting semua kena happy. Senyum.....

p/s: Ummi pun baru sekali je menang lucky draw... memang selalu tak bertuah, hehe...



AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

Senarai peserta GA FM from Shanghai

Terima Kasih pada semua yang join simple GA ni. Cuma ada 8 FM from Shanghai untuk direbut. The lucky winner akan di umum sebelum lunch hour ya...
  1. mama tisya
  2. Suhana Shahril
  3. Huda
  4. MRS. K
  5. Nad @ MamaZakwan
  6. Cute MuM
  7. manggosteen
  8. ummi sofiyyah
  9. Kehelan
  10. Nadiah Sidek
  11. ibuafiqahhuzaifah
  12. Mama Zharfan
  13. Nana
  14. EraWaTiE
  15. zaikulim
  16. leen
  17. Qard91
  18. rosilah
  19. taufidris
  20. CuteMummy
  21. inahasan
  22. Nazihah
  23. MaMa3H
  24. izan cute
  25. ayuselalu
  26. SoFiaHB

AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

Tuesday, November 30, 2010

GA: Sape nak FM Shanghai?

~ada 9 FM menjadi rebutan. Ops, tinggal 8 je, sbb 1 lg dah jadi hak seseorang~

Mesti ramai yang nak kan... So, better hurry sebab Ummi open GA ni tak lama tau!

Ummi open kepada followers blog AshA's FaMiLy dan Contest For Anas SAHAJA.

Followers haruslah follow kedua2 blog ini sebelum 2 Dec 2010 (sebelum entry ni keluar).

PENGECUALIAN KEPADA:
Pemenang2 contest Cute Little Muslim & Muslimah Contest hari tu dah dapat kan Plak & FM dari Shanghai. So, bagi chance kat orang lain plak...

Tempoh GA:
3 hari sahaja. Bermula sekarang sehingga 4 Dec 2010 @ 11.59 pm.

GA berbentuk Lucky Draw. Cabutan akan dibuat oleh Mr.Anas pada hari Ahad. Hari Isnin Ummi akan umumkan keputusan dan contact pemenang Lucky Draw melalui email. Kalau semua cepat bagi alamat, hari Selasa dah boleh pos hadiah.


Apa yang perlu kalian buat?
  • Tak perlu buat entry sbb Ummi tak larat dah nak terjah 1 by 1, hehe...
  • Cuma tinggalkan komen di entry ini sahaja, "Saya nak FM dari Shanghai itu" beserta ID follower dan email address. (Jangan tinggal komen kat shoutbox ya)
Kalau tak ramai yang join GA ni, tinggi la chance korang nak dapat terus FM ni tanpa lucky draw... hehe...


PENGUMUMAN KHAS:
to e.l.i.z.@, shira pilih cadangan eli utk wat GA ni. Thanks ya! So, eli otomatik dapat FM ni. Tak perlu dah rebut FM dlm GA ni, hehe...

AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

Monday, November 29, 2010

Tuesday, November 23, 2010

FINALE SEASON: THE BEST VACATION JOURNAL



Sangat2 la mencabar finale season ni. Ummi cuba buat yang terbaik. Hadiah die sangat2 la best di sponsor oleh Kak Ina momguess. Sape yang tanak bercuti kan...

****************************************************************************

5 fakta tentang Kak Suziey:
  • Warga Pos Malaysia
  • Ibu kepada seorang anak yang sangat hensem, Haraz aQeel
  • Ada MBA ye (jgn main2 tau!), dari UUM lagi
  • Sudah 4 tahun lebey kawen (percintaan mereka berputik di UUM, hehe)
  • Tarikh konvo Master kat UUM, 27 Mac 2010 (Ingat seh tarikh ni sbb time ni dkt2 ngn besday Anas. Plan nak jemput kak suziey sekeluarga mai umah. Tapi Ummi kena kerja weekend tu, tak dapat pun jumpa kak Suziey)

5 fakta tentang Kak Ina Momguess:
  • Seorang ibu tunggal yang sangat tabah
  • Anak teruna sorang je, nama Aiman, dah besar panjang dah anak Kak Ina
  • Nama sebenar Kak Ina ialah Malina bt Siam
  • Nama glamer dlm blog ialah Momguess
  • Family Kak Ina sangat caring & loving. Sangat touching baca kisah2 adik beradik serta cousins Kak Ina yang sangat amik berat & jaga Kak Ina.
*********************************************************************************

Ummi pilih Sabah as The Best Vacation Kak Suziey's family. Kami pun ada plan nak ke Sabah plak lepas ni. That's why la nak wat review utk Sabah.

Menarik tentang vacation ini:
  1. Percutian yang sangat sesuai utk budget tapi best. Dapat kereta murah dan bersesuaian, hotel pun mmg sesuai la bila kita tak melepak sgt dlm bilik, buat apa nak pilih 5 star hotel kan.
  2. Ada island hoping jugak. Gi 3 pulau yang paling cantik, Pulau Sapi, Mamutik & Manukan. Ala, macam kat Langkawi jugak, ada banyak pulau tapi yang paling best 3 pulau je, ok la tu. Masa gi Langkawi dulu tak dapat join. Tu yang mengidam sangat2 tuh!
  3. Pasir dan laut Sabah sangat cantik oke~ Crystal clear water. Memang nampak jelas dan sangat best untuk snorkeling. Paling best tgk corals! (impian Ummi nih! Ummi sangat suka laut yang jernih, dan Ummi sangat suka corals)
  4. Sebut Sabah, of course la orang terbayang Gunung Kinabalu kan. Wajib pegi tu! Memang best view kaki gunung awal2 pagi.
  5. Baru tau kat Sabah pun ada 'New Zealand' lembu macam kat New Zealand. Memang sama sbb Ummi pun dah sampai New Zealand & tengok lembu2 kat sana. Mmg ingat kat sana je ade, Malaysia pun ada jugak upenye... (Td jumpa lembu tompok2 ni kat depan umah pengasuh Anas)
  6. Best tgk gambar2 yang kak suziey amik guna DSLR. Memang la kalau nak gi bercuti ni kena ada DSLR gak. Tgk gambar Kak Suziey, banyak yang Ummi leh belajar. Thanks Sifu!
3 pulau yang dikunjungi

lembu-lembu 'New Zealand'

Family Kak Suziey di kaki Gunung Kinabalu
~terserlah keromantikan dan kasih sayang pasangan suami isteri ni~
~betul la cakap org, bila nak release tension, nak betul2 spend masa dengan family, bawak la family bercuti, jauh2 pun takpe, biar takde gangguan~
~akan lebih mengeratkan kasih sayang gitu, bertambah harmonis rumah tangga~

*abg, jom cpt gi Sabah*

********************************************************************************

The Best Vacation Kak Ina Momguess plak, Terengganu. Pun dalam perancangan kami nak ke Terengganu lepas2 ni. Adik ipar pun ada kat sana, bila dia konvo nanti boleh la jalan2 sekali. Sebenarnya Kak Ina & kaum kerabat anak beranak, adik beradik, sepupu sepapat die gi Redang skali time tu. Tapi Ummi highlight Terengganu je utk contest ni.
  • Huhu, sebut je Terengganu mesti terbayang2 keropok lekor tau. Yang paling fames kat sana kat Losong & Seberang Takir. Kak Ina plak gi kat Losong tu je. Ade kopok lekor rebus & goreng. Kak Ina lebih suka yang rebus berbanding yang goreng. Ummi belum pernah rasa lagi yang rebus nye ni.
Kiri: rebus, Kanan: goreng
  • Cite pasal makanan lagi, of course la kat laut fames ngan seafood kan. Ummi tak terpikat yang lain2. Tapi yang Kak Ina tayang gambar seafood celup tepung tu buat orang ngidam la. Dulu takmau sangat makan seafood, dah habis alah ni, ngidam steambot & seafood celup tepung la plak, huhu... Last sekali makan ni masa tahun 1993, dah lama giler kan. Pun makan kat tempat yang sama, kat Pantai Batu Buruk.
Seafood celup tepung
  • Stop review pasal makanan. Cite pasal tempat2 menarik di Terengganu yang dikunjungi Kak Ina plak. Masjid Kristal @ Taman Tamadun Islam & Pasar Payang. Teringin jugak nak tengok real Masjid Kristal tu. Cantik sangat ke? (Hehe, marah lak orang Ganu karang...) Gi Pasar Payang utk shopping la kan. Sakan oo Kak Ina shopping t-shirt saja, hehe...
Pasar Payang dari luar

Masjid Kristal yang tersergam indah kebanggan warga Terengganu

~Sekali sekala berjalan2 bercuti dengan seluruh family pun best gak~
~dah masa kecik2 bercuti sama2, apa salahnya bila dah de keluarga sendiri, spend some times dgn family besar kita~
~sama la, nak erat kan hubungan adik beradik, bertambah kasih sayang, loving & caring~

*plan nak gi Terengganu pun ngan family sblh Abah Anas*

********************************************************************************
Kenapa Ummi suka vacation diorang ni? Sebabnya kedua2nya Ummi teringin sangat2 nak pergi. Dalam senarai wishlist vacation. No.1 Sabah, No.2 Terengganu. Kedua2nya ada laut, tu yang paling penting. Sabah laut die jernih gile, teringin sangat nak sampai sana. Terengganu last Ummi gi sana tahun 1993, terbayang2 lagi makan seafood celup tepung yang macam Kak Ina cite tu...

********************************************************************************

Our Vacation plak

Ni lah satu2 nya vacation kami 3 beranak. Gi Cameron Highland masa Anas 10 bulan. Tu pun sebab nak gi KL, kenduri kawen kawan Ummi. Masa tu dah lama kami tak apply cuti. Dan Ummi sangat2 teringin nak bawak Anas naik Tanah Tinggi. Kami pergi 2 hari 1 malam je, memang tak puas berjalan.

*plan nak gi Cameron Highland dgn family Ummi*
~Tetibe ngidam buah strawberry yang fresh baru pas petik, huhu~

*********************************************************************************

#gambar2 percutian utk review, ihsan dr blog kak suziey & kak ina

AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

Sunday, November 14, 2010

Show Your Teeth Baby Contest 2010

Wah, sangat menarik contest ni. Jom la join kawan2 sume. Tarikh tutup 3 Dec 2010. Click link kat bawah ni ya:

Ummi excited nak join contest ni sebab memang sangat susah nak amik gambar Anas tayang gigi. Sekali tu die dapat ilmu baru tau. Bila kami sebut, 'Anas, buat muka cute' dan inilah muka cute yang dia buat tu. So, dapat la amik gambar gigi dia.

Nama: Anas bin Ahmad Ashraf
Umur: 1 tahun 7 bulan (D.O.B: 29/03/2009)
Hobi: Sedang dan sangat suka explore benda baru dalam hidup dia
Berapa batang gigi: Yang nampak 8 batang. Sedang tumbuh 4 gigi geraham

Gigi Anas ni lambat sikit tumbuh berbanding kawan2 sebaya dia. Umur 1 tahun baru tumbuh gigi, dan terus tumbuh 6 batang serentak. Masa tu 3 minggu dia demam on off. Pastu dalam 2 bulan lepas, gigi no.7 & 8 dia mula tumbuh. Pastu kan Ummi perasan gigi geraham dia pun mula tumbuh dalam masa yang sama. Kiranya Anas lambat tumbuh gigi, tapi sekali tumbuh, banyak2 terus.

AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

Baby and Toys Contest

Ummi di tag oleh Kak Alin @ Miakididdles

Tarikh Tutup: 31/11/2010

Ni gambar Anas dengan car kesayangan die. Tok Wan die belikan masa Ummi gi Shanghai hari tu. Sebabnya Anas balik dok kat umah Tok Wan kat Arau. So, nak bagi dia ada mainan supaya dia tak boring dok kat sana.
Nama: Anas bin Ahmad Ashraf
Umur: 1 tahun 7 bulan

dan Ummi nak tag Faizah dan Ummi Salsabila untuk join contest ni...

AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

Maira & Mica Collection GA

nak hadiah dari Maira & mica collection?
Tarikh Tutup: 30/11/2010

AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

NINA'S COLLECTIONS GIVEAWAY

Kak Min a.k.a ibu_Arifa
Odah a.k.a Ummi Salsabila
kakLong a.k.a Ibu Ayra
dan juga kawan2 yang lain, JOM JOIN GA ni...

Tarikh tutup: 01.12.2010

AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

Sunday, November 7, 2010

Hadiah tergendala gara2 banjir

Salam buat semua. Kepada pemenang contest yang masih ternanti2 posmen hantar hadiah tu, sabar jap na...

Semua hadiah dah ada di tangan Ummi kecuali hadiah untuk pemenang kategori 1A & 1B (1 hari-3tahun). Hadiah untuk kategori 1A kena tempah, tu pun Ummi tak sempat nak tempah lagi sebab sejak banjir bermula hari Rabu lepas (yang menyebabkan laluan Jitra-Alor Setar terputus), Ummi tak boleh nak access internet langsung.

Hadiah untuk kategori 1B plak paling sadis sebabnya kedai yang Ummi tempah hadiah tu tenggelam dek banjir. Die nak jual murah kat Ummi tapi Ummi kena la basuh balik. Tanak la Ummi amik. Kalau nak pakai sendiri boleh la. Ni nak bagi hadiah kat orang kan... So, die cakap stok baru akan sampai awal cuti sekolah nanti. Ayoo, lambat lagi la plak... So, sekarang Ummi tgh usahakan nak cari yang baru tp agak susah sbb tak banyak kedai yang jual 'benda' tu. Kalau ada pun, tak cantik.

So, rasanya Ummi poskan yang mana ada dulu k. Mungkin esok dapat pos dah. Hari ni dok kelam kabut kemas balik ofis kami ni.

AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

Monday, November 1, 2010

Luck Draw Anak Ayah

Jom cuba nasib di sini


27/10/2010-12/11/2010 (@ 10.00 am)

AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

ibuayahdamia vacation with kids Giveaway

Jom join GA ni, sempena besday ibu Damia Aleesya & Damia Ayunie ni.
(Damia Aleesya pemenang pertama kategori 2B Cute Little Muslim & Muslimah Contest)



GA ni bertahan 7 hari je tau (1/11/2010 - 7/11/2010). So, better hurry!


AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik

Contest Bayi Nangis

Jom join Contest Bayi Nangis ni plak, dianjurkan oleh fiza
Tarikh Tutup: 14 November 2010


Nama budak yang menangis itu: Anas bin Ahmad Ashraf
Nama Ummi: Shaakira Uzir
Tarikh Lahir Anas: 29 March 2009 (1 tahun 7 bulan)

AshAnas @ AshA's FaMiLy
us-kecik